To szybkie ciasto z jabłkami zrobisz bez użycia wagi i miksera. Przepis dostałem od szwagierki
Nazwa ciasta wzięła się od tego, że ilość suchych składników odmierza się kubkiem po jogurcie – ten sposób na szybkie ciasto bez użycia wagi i miksera zdradziła mi kiedyś moja szwagierka. Teraz często sięgam po niego, gdy w tygodniu moja rodzina ma ochotę na coś słodkiego. To pyszne ciasto zawsze mi wychodzi, a jego zrobienie zajmuje mi jedynie godzinę, licząc łącznie z pieczeniem.
Jak zrobić szybkie ciasto z jabłkami?
Ciasto „kubeczkowe” z poniższego przepisu możesz przygotować z różnymi owocami lub bez dodatków. Jest bardzo wilgotne i delikatne w smaku, co zawdzięcza dodatkowi jogurtu naturalnego.
Przepis: Szybkie ciasto z jabłkami
To receptura na proste ciasto, które piekę bez użycia wagi i miksera. Smakuje doskonale.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
Na ciasto:
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 1 kubek oleju rzepakowego
- 4 średnie lub 3 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 kubki mąki pszennej
- 2 kubki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch:
- 3 duże jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
Do dekoracji:
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mokrych składnikówZawartość małego kubka (200 g) jogurtu naturalnego przełóż do miski. Nie wyrzucaj opakowania po jogurcie – wlej do niego olej. Odmierzoną kubkiem ilość oleju dodaj do jogurtu. Wybij jajka i również dodaj je do miski z mokrymi składnikami. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy (możesz go zastąpić ziarenkami z laski wanilii, pastą waniliową lub cukrem wanilinowym).
- Uszykowanie suchych składnikówUmyj kubek po jogurcie z oleju i wytrzyj go do sucha. Dodaj do miski 3 kubki mąki pszennej, 2 kubki cukru i proszek do pieczenia.
- Mieszanie mokrych składnikówWymieszaj jogurt z olejem, jajkami i ekstraktem waniliowym do połączenia się składników. Mokre składniki możesz wymieszać łyżką, silikonową szpatułką lub rózgą kuchenną. Nie mieszaj składników zbyt intensywnie.
- Mieszanie suchych składnikówWymieszaj mąkę pszenną z cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Łączenie mokrych i suchych składnikówDo mokrych składników dodaj suche składniki i wymieszaj. Mieszaj jedynie do momentu połączenia się składników – masa powinna być jednolita. Jeżeli będziesz mieszać zbyt długo, to ciasto może nie wyrosnąć.
- Przygotowanie jabłekJabłka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i obierz (opcjonalnie). Przekrój jabłka na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki. Możesz też pokroić jabłka w kostkę lub zetrzeć na szatkownicy.
- Przekładanie ciasta do formyCiasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 23 cm (możesz też użyć innej formy o takiej samej pojemności). Po przełożeniu ciasta do formy delikatnie wyrównaj jego wierzch.
- Dodanie jabłek i cynamonuNa wierzchu przełożonego do formy ciasta ułóż jabłka – delikatnie wciskając je w ciasto. Ułożone na wierzchu ciasta jabłka posyp cynamonem (opcjonalnie).
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw tortownicę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz 40-45 minut – do suchego patyczka.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Przed podaniem posyp szybkie ciasto z jabłkami cukrem pudrem (opcjonalnie cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego lub cynamonu).
Rada: w zależności od mocy i rodzaju piekarnika ciasto może wymagać krótszego lub dłuższego pieczenia – ja piekę szybkie ciasto z jabłkami w piekarniku elektrycznym przez 35 minut, a moja szwagierka w piekarniku gazowym – przez 40-45 minut.
Przydatne wskazówki, jak robić idealne szybkie ciasto
Do przygotowania szybkiego ciasta „kubeczkowe” najlepiej użyć gęstego jogurtu naturalnego. Jeśli chodzi o ilość cukru podaną w powyższym przepisie, to możesz zmniejszyć ją wedle uznania – ciasto z 2 kubeczkami cukru jest dość słodkie. Jednak pamiętaj, że słodycz ciasta niweluje dodanie kwaśnych jabłek.
Szybkie ciasto „kubeczkowe” możesz przygotować również z innymi owocami Warto piec je z owocami sezonowymi takimi jak maliny, śliwki, jagody, morele i truskawki czy rabarbar. W ciągu roku możesz zastąpić jabłka dostępnymi owocami takimi jak: gruszki, banany lub borówka amerykańska.
Doskonale smakuje również ciasto z powyższego przepisu, do którego dodasz 3 łyżki naturalnego kakao (kakao wymieszaj z suchymi składnikami). „Kubeczkowe” ciasto jogurtowe o smaku kakaowym możesz upiec z dodatkiem np. pokrojonych na plasterki bananów. Te smaki świetnie się komponują.